Cop d’efecte

Durant quatre anys, la hipòtesi d’una fuga d’empreses de Catalunya com a conseqüència de l’ascens del sobiranisme va ser utilitzada pels mitjans més conservadors com una forma de pressió política. Tot i això, salvant casos molt comptats, aquella fuga no es va produir mai. Per al sobiranisme era una prova que les seves intencions no foragitaven els inversors. Per a les autoritats espanyoles i els analistes dels mercats, l’evidència que la hipòtesi de la independència no era creïble. Que al final el suflé s’anava a desinflar, víctima de l’extenuació de tanta parafernàlia festiva i poppie.
El diumenge 1 d’octubre, el suflé es va solidificar. Malgrat l’oposició desplegada per l’Estat a múltiples fronts, amb totes les excepcions legals que se li vulguin posar, el referèndum es va celebrar. Els seus organitzadors van demostrar una habilitat enorme per superar els obstacles que se’ls plantejaven i una capacitat organitzativa i logística que donen per omplir un cas d’estudis d’aquests que publiquen les escoles de negocis. Havien fet un màster i havien tret nota.
De sobte, la possibilitat d’una proclamació de la independència a Catalunya es va fer versemblant. I fins i tot, per a alguns, va semblar estar a tocar de la punta dels dits dos dies després, quan en una demostració de força insòlita, el sobiranisme va omplir els carrers i va col·lapsar mig país en protesta per la brutal actuació policial de la jornada dominical.
Aquell dia, la caldera a pressió instal·lada al traster de l’Ibex va esclatar. El primer en moure peça per portar-se la seu social fora de Catalunya va ser el Banc Sabadell. I en un acte gairebé reflex el van seguir Caixabank i les grans empreses del grup, Gas Natural i Abertis. Darrere, en freqüentada processó, algunes de les empreses que cotitzen a la borsa. Perquè són les companyies que van als mercats públics les que senten més de prop la pressió dels inversors internacionals i les més sensibles a la incertesa judicial que caracteritza aquest tipus de processos. Per als bancs, els problemes no estaven només en el càstig que patien a la borsa. Estaven també en la retirada de dipòsits.
Però la incertesa judicial no és l’únic factor que explica els fets d’aquesta setmana. Els canvis de seu no són únicament moviments defensius, contingències temporals. Si s’han precipitat, ha estat pel tancament de files del poder financer i econòmic davant el que està passant a Catalunya. El seu rebuig més absolut als llimbs jurídics que s’acostaven en una setmana en la que el seu estat d’ànim ha oscil·lat entre l’angoixa i el pànic.
El full de ruta de l’independentisme està construït entorn d’un procés gradual d’ocupació d’espais que en l’econòmic es ven com a indolor. Els seus objectius són consolidar elements tan bàsics per a un futur estat com la posada en marxa d’un sistema tributari, el control de les infraestructures i de les fronteres o la posada en marxa d’un sistema judicial. Un cúmul d’objectius difícils d’assolir de forma ordenada quan l’estat que abandones no s’asseu a pactar i els grans poders econòmics no s’hi volen implicar.
La història avança sempre a empentes. El que avui sembla un dia històric s’oblida l’endemà. Fets que semblen no tenir importància guanyen repercussió setmanes després. Sobretot quan aquests avancen de forma vertiginosa.
Diumenge a la tarda, als col·legis electorals habilitats per votar, hi havia eufòria continguda i també por. Por per l’aparició de la policia quan anaven arribant a través del whatsapp les primeres imatges sobre l’actuació policial. Des d’ahir la por ha pres una altra forma. Indefinida. Què vindrà ara?

 

(Publicat a La Vanguardia el 7 d’octubre del 2017)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s