Esade repren les jornades de Sant Benet, però a porta tancada

/preview-jsp/standard/common/js/jquery.js/preview-jsp/standard/common/js/base.js/preview-jsp/standard/common/js/empty_callbacks.js/preview-jsp/configuration/override/global.js/preview-jsp/standard/pages/stories/stories.js/preview-jsp/configuration/pages/stories/stories.js // //

Tornada al refectori. Esade, l’escola de negocis que governa Eugenia Bieto, ha reactivat les jornades de lideratge empresarial que celebrava anualment a Sant Benet, el monestir de Sant Fruitós, a la comarca del Bages, després de més d’un any de silenci. Encara que, això sí, ho farà amb un format bastant diferent del que havia estat habitual en els últims anys: els debats tindran lloc a porta tancada i el nombre d’assistents serà sensiblement més baix.
Les trobades tornen amb el difícil tema de la representativitat empresarial. Les patronals i altres organitzacions corporatives catalanes són prou representatives de l’actual teixit empresarial? En aquesta línia volen encarar Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball), Josep González (Pimec), Miquel Valls (Cambra de Comerç) i Joan Rosell, l’actual president de la CEOE juntament amb un reduït nombre d’empresaris.
El plantejament de sortida de la discussió és, probablement, una mica més ambiciós del que els presents desitjarien. ¿Aquestes patronals són unes “belles dorments” arrossegades per la inèrcia i satisfetes amb l’actual estat de coses –aquesta caracterització forma part del diagnòstic de partida que presenta la càtedra que organitza la trobada– o bé estan disposades a adquirir una implicació social més ­important o, almenys, un paper més actiu i un lideratge més fort en aspectes com la internacionalització o la digitalització empresarial?
La celebració de la trobada a porta tancada, segons fonts de la institució, s’explica per la necessitat de “trobar un espai en el qual els participants se sentin més confortables en la discussió”. I afegeixen que era necessari “redimensionar” unes reunions en què l’elevada assistència de públic, i també dels mitjans de comunicació, acabaven provocant la “dispersió en el debat”.
Les trobades de Sant Benet, que ara arriben a la novena edició, eren una cita habitual de la tardor empresarial catalana. Més esbiaixada cap al debat social i institucional (i en ocasions polític) que l’Iese, la veïna escola de negocis de Pedralbes, Esade havia catalitzat aquests debats al voltant de la càtedra de Lideratge i Governança Democràtica, que dirigeix Ángel Castiñeira. El marc de la trobada són les àmplies sales d’un monestir romànic construït al costat d’un meandre del Llobregat.
Tot i això, la titularitat d’aquesta càtedra en la persona de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, havia donat a les trobades un perfil molt particular. El setembre del 2012, Javier Solana –exministre d’Exteriors i exsecretari general de l’OTAN, llavors president d’EsadeGeo– i Jordi Pujol van protagonitzar un encès debat sobre la qüestió de la independència de Catalunya. Tan encès que Pujol es va disculpar en finalitzar la sessió per la vehemència dels arguments que havia fet servir durant la discussió.
Menys d’un any després, l’estiu del 2014, a través d’un inesperat comunicat, Jordi Pujol reconeixia que la seva família havia estat propietària de comptes corrents a l’estranger, declaració que va aixecar una formidable polseguera política. La incompatibilitat dels fets continguts en aquesta confessió amb els valors que deia encarnar la càtedra de la qual era titular, va provocar una clara incomoditat en l’entorn de l’escola de negocis de l’avinguda Pearson.
Aquella tardor ja no hi va haver activitat empresarial a Sant Benet. Les jornades van entrar en una fase de silenci i hibernació que s’interromp ara amb la incorporació d’un format en el qual la discussió adquirirà un to molt més acadèmic que en anteriors ocasions. Davant la inèrcia actual i la dependència dels ajuts públics, Esade cita les organitzacions empresarials a aventurar-se en un paper molt més actiu del que han mostrat fins ara.
A la jornada, que se celebrarà el 19 d’octubre, a més de les associacions abans esmentades, participaran també FemCat (que agrupa diversos empresaris familiars), i el Cercle d’Economia (on s’enquadren representants del sector financer i gestors empresarials).
(Publicat a La Vanguardia el 6 d’octubre del 2016
Gemma MiraldaGemma Miralda
Una de les últimes trobades al monestir de Sant Benet
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s