Transparència a Silicon Valley

// //

Sobre Wall Street i els negocis d’Internet
S’atribueix a Evgeny Morozov, un bielorús resident als Estats Units i professor visitant a la Universitat de Stanford, el terme solucionisme tecnològic. Es tracta, segons Morozov, d’una part essencial de la ideologia que ha dominat l’univers mental de Silicon Valley al llarg dels darrers anys. Resumida de manera esquemàtica, diu així: tots els problemes del món tenen solució a través de la tecnologia, en particular d’internet. Dit d’una manera encara més basta: no hi ha tara, problema o necessitat que una bona app no resolgui.
Sergey Brin i Larry Page, ­fundadors i principals accionistes de Google, formen part del quadre d’honor dels que pensen d’aquesta manera. Són el resultat d’una barreja de pensament en què s’integren a parts iguals ambició legítima, certes dosis de messianisme i una mica de supèrbia (Morozov diria que molta).
Durant anys, els recursos procedents del gran cercador d’internet han servit per alimentar
alguns dels projectes que queien a les mans de Brin i Page. Hagin nascut de la mateixa enginyeria o siguin el projecte de petites empreses que han anat comprant sobre la marxa.
Brin i Page no s’han aturat davant de res i, en segons quines coses, superen Elon Musk (el guia de Tesla) en capacitat de risc. Estan ficats en un cotxe sense conductor, han llançat al mercat les ulleres intel·ligents, s’han aventurat en drons i altres enginys… Més recentment, mitjançant Calico Labs, han provat de fer un cop d’ull al més enllà i han coquetejat amb l’eternitat a través d’una empresa que investiga en el misteri de la longevitat.
El problema és que ho han finançat tot amb els ingressos procedents del cercador. No hi ha cap mal. Però aquesta no és l’opinió de Wall Street, que fa anys que està irritat amb l’opacitat dels balanços dels gegants d’internet. La creació de la nova estructura empresarial, a través de la qual serà possible determinar quins projectes de Google són rendibles i quins no, limitarà substancialment aquesta manera de funcionar.
Però Silicon Valley no modificarà la seva manera de veure el món. Està canviant l’economia del planeta i el gran talent mun­dial continuarà fluint cap allà.
Però algunes de les quimeres en què està ficada la vall, rebran –per bé o per mal– un cert bany de realisme.
(Publicat a La Vanguardia el 12 d’agost del 2015)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s