El revival de les caixes

Idees que no moren mai
Les caixes. Vet aquí una idea que es resisteix a morir. Justament després que una gran grua hagi retirat el vestigi més voluminós de la seva existència (l’horrorosa estructura metàl·lica de la Caixa d’Estalvis Laietana a la plaça de les Glòries), l’interès per les caixes continua ben viu. El 18 de juny el Col·legi d’Economistes de Catalunya acollirà la presentació d’un nou projecte. En paral·lel, un programa de TV3 en reivindicarà el llegat, segons expliquen els autors al darrer número de la revista L’Avenç .
Hi ha raons per al revival. Una, que la gran banca es reorienti cap a l’anomenat model de “vinculació” de la clientela, que implica veure’s ofegat a comissions si un no disposa de nòmina. Una altra, el no resolt finançament de les petites i mitjanes empreses.
Però les caixes no se’n van anar així com així. És veritat que hi va haver hostilitat manifesta del Banc d’Espanya a la seva supervivència. Però també hi van ajudar, i molt, els errors propis: la bogeria hipotecària, la megalomania gestora en alguns casos, i el gran fiasco de les preferents… Cal acceptar-ho abans que algú converteixi les caixes en una llegenda que no va existir. El misteri és saber qui guanyarà la batalla de la banca de proximitat. I, com en altres àmbits, Silicon Valley (amb l’encreuament entre internet i finances) promet jugar-hi fort.
(Publicat a La Vanguardia el 3 de juny del 2015)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s