Teixidors: innovar és sobreviure

Innovar és sobreviure. Ho vaig aprendre l’altra tarda de la mà del comptable de la cooperativa Teixidors, Joan Sala, que va fer un exhaustiu relat de la història d’aquesta petita empresa nascuda el 1983 amb la idea de practicar un tèxtil gairebé artesanal i que en els últims anys s’ha reinventat per escapar de la pressió del baix cost.
Primer els materials. Teixidors va començar amb la llana merina. Després es va passar al caixmir per guanyar marge i fins i tot va provar amb el iac (el iac, aquesta bèstia hirsuta de l’Himàlaia!). El que els ha sortit més és un ramat d’ovelles merines importat de Nova Zelanda que pasturen a la Provença francesa i que garanteixen la traçabilitat del teixit. És a dir, que qui compra una bufanda o una manta de Teixidors pot arribar a saber fins i tot si la llana que porta li acaben d’esquilar a l’Amélie, a la Virginie o a qualsevol altre oví del ramat provençal.
Després, la gestió. Gestionar una empresa nascuda de la iniciativa social –Teixidors treballa amb persones amb dificultats d’aprenentatge– és complex. Aplicar, en aquest context, polítiques d’ajust salarial quan van mal dades, deu ser-ho més. També han après a exportar, el 60% del que ­fabriquen. “Si no ho haguéssim fet, ara ja estaríem morts”, va dir Sala.
Finalment, les finances. Aquí és on les coses estan pitjor. Teixidors ha provat amb la gran banca que tant els va raspallar amb premis solidaris. Malament. Ha provat amb la banca ètica. Pitjor. Ha provat amb el capital participatiu. Els ha anat una mica millor. Però continuen esperant que el miracle de la innovació arribi algun dia a les finances. Ja ho sabeu: innovar és sobreviure.
(Publicat a La Vanguardia el 30 d’abril del 2015)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s