Coses a fer a Cardona

Les inversions es fan sobre els mapes. Quan una empresa planeja una inversió, s’envolta de consultors, assessors i directors d’estratègia, però al final manen els mapes. I en un país modern, els mapes de ciutats. L’economista
Diego Puga explicava en una trobada recent a l’Iese de Barcelona que “les empreses són més productives a les grans ciutats”. I un altre economista, Edward Glaeser, ho raonava: “Permeten concentrar una gran quantitat de persones altament qualificades”.
I la resta què? Què passa amb el que ara es coneix eufemísticament com “el territori”, aquestes vastes zones de l’interior abans manufactureres i avui condemnades al declivi demogràfic i a la desertització empresarial? Diguem-ho de manera més crua: qui vindrà a invertir a Cardona (Bages)? La resposta és: ningú. Ningú no s’ocuparà de nosaltres tret de nosaltres mateixos. Així va començar fa tres anys Goral, col.lectiu format per Joan Tristany, Núria Sala, Eduard Torres,
Maria Àngels Riu i Valentí Farràs, cardonins reciclats a la metròpoli. Cardona té sal, alguna empresa d’alimentació animal i potser un futur agroalimentari. Però només futur. Se n’encarrega en part Goral, que promou l’aparició d’emprenedors a Cardona començant per les escoles. “Volem que quan acabin d’estudiar els joves es plantegin que una opció és treballar pel seu compte”.
Potser els sembla poc, però si esperen que en el món global els llocs de treball els creïn les macropolítiques, van equivocats. Seran petites iniciatives com aquesta les que ens salvaran.
Prenem-ne exemple.

(Publicat a La Vanguardia el 26 de març del 2015)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s