Tres hores en cotxe

Barcelona i Andorra sempre han estat a prop. Menys de tres hores amb cotxe que havien estat moltes més, però que mai no han impedit que les relacions entre la capital catalana i el principat fossin, i siguin, intenses.

En la immediata postguerra, en els anys del contraban, els andorrans van subministrar béns de consum, i en alguns casos utillatge industrial, a una ciutat sumida en l’autarquia. Els advocats barcelonins van ser claus a l’hora de teixir l’entramat jurídic del país. I van ser els enginyers de més avall de la frontera els que van col.laborar en la seva modernització. Ah, i els banquers, també hi va haver banquers barcelonins en la definició del sistema financer del país pirinenc tal com és ara.
Als anys seixanta, Andorra va descobrir el comerç com a via per fer negocis. Els andorrans baixaven al port i aconseguien la càrrega dels contenidors que arribaven plens de productes asiàtics i que els barcelonins devoraven en les seves escapades al principat els caps de setmana.

El turisme primer, amb la neu com a gran reclam, i molt més tard la banca, van completar el posterior miracle econòmic andorrà. Els andorrans van fer diners. Van començar a portar els seus fills a les escoles de negocis barcelonines. Van fitxar barcelonins per portar les seves inversions.

Avui dia tot aquest capital acumulat durant tantes dècades rega en part la ciutat en la forma d’inversions al sector immobiliari, també en l’hostaleria i en el comerç de la ciutat. En això, els capitals andorrans no es diferencien gaire dels estrictament barcelonins. Són conservadors i només uns quants s’arrisquen en activitats més ambicioses.
Barcelona i Andorra sempre han estat a prop. Però potser mai no s’havien confós tant com es confonen ara.

(Publicat a La Vanguardia el 22 de març de 2015)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s