Andorra tria liquidar la BPA

El Govern andorrà treballa contra rellotge per presentar dilluns o dimarts un full de ruta que convenci els mercats i els dipositants del sistema financer que l’escàndol de la Banca Privada d’Andorra (BPA) és un fet aïllat que no contamina la resta de bancs de la plaça financera.

Divendres va ser un dia llarg per a Andorra. Va començar amb una nota de Standard & Poor’s en la qual rebaixava la qualificació del Principat per la incertesa que comporten les acusacions del Tresor dels EUA. I va acabar amb la detenció per la policia del primer executiu del Banco Madrid i de la BPA, Joan Pau Miquel. Van ser 24 hores en què els més atribolats van ser els tres interventors designats per l’Institut Nacional de Finances (Inaf) per fer-se càrrec del banc un cop cessat el consell.

Carles Salvadó, Santiago Guillén i Joan Quera han començat a revisar el balanç del banc amb l’ajuda de Price Waterhouse i d’Ernst & Young (aquesta última, en nom de l’Associació de Bancs Andorrans, ABA). També van haver d’improvisar un “filtratge” dels reintegraments dels dipositants, que es van llançar a les oficines del banc per transferir fons a altres entitats. Algunes fonts han assenyalat que els reintegraments van quedar restringits a 30.000 euros. Tot això, en el context d’un banc al qual s’han tancat totes les línies amb els bancs corresponsals amb l’exterior. No és així per a la resta de la banca andorrana, que opera amb normalitat.

Mentrestant, a la seu del Govern Andorra s’avançava en la clarificació dels passos que s’han de seguir. Cap de les opcions que s’estudien (nacionalització, venda a un altre banc o liquidació) no és òptima. La nacionalització està descartada. Ni l’estat andorrà té recursos ni hi ha precedents de cap cosa semblant.

L’absorció tampoc no sembla probable. El risc de reputació de la BPA és tan gran que el potencial comprador exigiria garanties i acords de les parts (Govern andorrà, autoritats dels EUA) per protegir-se de futures sancions, cosa que és materialment impossible. Implica, a més, una complicada arquitectura jurídica per a la qual no sembla haver-hi prou temps.
La liquidació ordenada és l’opció tècnicament més complexa però la menys dolenta: vendre tot el que es pugui vendre i pagar la multa (o part de la multa dels EUA). La resta s’haurà de repartir entre els altres bancs de la plaça. Requereix, a més, l’acceptació dels Cierco (propietaris d’un 80% del capital).

Però la gravetat dels fets no sembla que ofereixi cap altra opció. A Andorra és ben fresc el cas de Wegelin & Co, degà de la banca suïssa. Amb seu a Saint Gallen, Wegelin va ser acusat el 2012 per la cort de Nova York d’haver blanquejat 1.200 milions de dòlars de nord-americans. Wegelin va tancar el 2013 i va pagar una multa de 57 milions de dòlars i la restitució de 20 milions més. Però tot i així, dos anys després, el 2 de febrer del 2015 (fa només unes setmanes!), Roger Keller, un dels propietaris, va ser detingut a Frankfurt i espera en una presó alemanya l’extradició als EUA” Els americans no obliden. No fan broma”, es comenta aquests dies al Principat.

Toni Martí, cap del Govern d’Andorra, podrà sortir amb èxit d’aquest procés? Molts pensen que és l’únic que pot fer-ho. Des que va accedir al Partit Liberal, aquest llicenciat en Arquitectura per Tolosa de Llenguadoc ha demostrat la seva voluntat de reformar l’estat andorrà i homologar el sistema financer amb els estàndards de l’OCDE.

La tasca que li espera (en la qual compta amb el suport de l’ala més pragmàtica i lúcida de la banca andorrana) és complexa. Perquè ningú no dubta que el final d’aquesta història serà traumàtica per als seus responsables i el sistema tradicional de poder que opera al Principat quedarà irremissiblement tocat.

(Publicat a La Vanguardia el 15 de març de 2015)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s