Nutella, Nocilla i més coses

L’habilitat de la indústria italiana per crear marca al sector alimentari és única. Ve de lluny. Preneu, per exemple, un producte fa anys démodé i local com els carquinyolis. Hi ha versions d’aquesta galeta seca feta amb ametlla en diversos racons de la Mediterrània occidental. És probable que els cantuccini, la versió toscana, siguin el precedent de la catalana. Però el que compta no és qui va ser el primer, sinó com Itàlia ha venut els  cantuccini a mitja Europa. A cafeteries, aeroports, als delicatessen…

En el gran consum, en la biografia del tot just traspassat patriarca del grup Ferrero, Michele, destaca la bomba que va suposar el llançament de Nutella. Nutella és del 1963, adaptació a gran escala de la gianduia, una pasta creada per compensar els alts preus de la xocolata al mercat barrejant-la amb avellanes. Quatre anys després, Starlux s’hi inspirava per llançar Nocilla a Espanya. Starlux la va vendre el 1997 a Knorr i aquesta a Nutrexpa. En l’última separació d’aquesta firma entre els dos grups familiars accionistes, Nocilla ha caigut a la banda dels Ferrero (res a veure, malgrat el cognom, amb els italians).

Hi ha fans de l’una i de l’altra. A Nutella hi ha més proporció d’avellanes, però hi ha qui prefereix la textura més contundent de
Nocilla. En tot cas, la generació educada en la Nocilla, la dels de quaranta-i-tants cap avall, l’ha integrat de ple en la seva vida diària. Tant, que avui les coques són més de Nocilla que de xocolata. Tot i que els italians, sempre ells, l’hagin convertit fins i tot en cultura (vegeu, per exemple, el film Bianca, de Nanni Moretti).

N’hi ha per aprendre’n.

(Publicat a La Vanguardia el 19 de febrer de 2015)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s