De Berlín a la Barceloneta

El 1991, un economista francès, Michel Albert, va publicar un llibre, Capitalismo contra capitalismo, on diferenciava entre un capitalisme anglosaxó, més escorat cap al mercat, el curt termini i individualista, d’un capitalisme que va batejar com a “renà”, més corporativista, orientat al llarg termini i el consens social.
Alemanya era l’epicentre d’aquest capitalisme, que irradiava cap a països veïns i el nord escandinau. El text va acabar sent llibre de capçalera de la socialdemocràcia, que s’hi va agafar com si fos la taula de salvació en un món convuls.
Han passat els anys i el que en l’època era vist com a alternativa (l’euro s’ho havia de menjar tot i la globalització era bona per a tothom) es pot llegir avui com un moment de transició. L’inici d’un període en què el capitalisme financer ha uniformitzat les diferents cultures capitalistes, i que té el darrer capítol en la recent rendició francesa (amb François Hollande i Manuel Valls depurant el seu Govern).
La irrupció a Europa d’empreses com Uber o Airbnb, nascudes i viables en societats del capitalisme menys regulat (una altra vegada Califòrnia), sembla que reedita aquesta lluita. I és novament
Alemanya, la societat més reticent a la liberalització comercial (on obrir en dia festiu és gai- rebé un pecat), la que més es resisteix al canvi.
És una confrontació que, salvant les distàncies, es percep també en la batalla barcelonina pel turisme. Aquí, la intervenció municipal, tardana i limitada, a la Barceloneta suscita comprensió i simpaties. Vista des de la premsa anglosaxona i des d’alguns sectors joves, es percep com una intromissió inadmissible. Dues maneres oposades d’entendre les coses.

(Publicat a La Vanguardia el 3 de setembre del 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s