L’accident Pujol i Andorra: els delators

El jurista està assegut en un despatx folrat de fusta en el qual amb prou feines es percep el
trànsit de l’avinguda Meritxell. “Miri, li diré una cosa que el sorprendrà. En realitat, amb l’actual sistema, és molt difícil, jo diria que gairebé impossible, que algú pugui saber que vostè té un compte en un país com a aquest. Tret que es produeixi una delació en l’entorn de l’interessat, esclar…”. Beu una mica més d’aigua. “Bé, esclar, i tot això que es diu dels empleats…”

El món de la banca privada és, en general, un món d’executius discrets. Sempre hi ha comercials agressius, culs d’en Jaumet que van d’un banc a un altre i s’emporten amb ells els clients. I fins i tot personatges, molt pocs, que semblen sortits de les novel.les de John le Carré, gent que es mou per raons econòmiques o per motius menys confessables. Curiosament, a diferència de Suïssa, Luxemburg o Liechtenstein, Andorra semblava haver-se’n deslliurat. En el cas de Jordi Pujol, tot i així, la mateixa premsa andorrana (estretament vinculada amb la banca, el Diari d’Andorra, per exemple, està controlat per la família Cerqueda) ha estat la primera que ha insinuat la presència de personatges sospitosos. Dos són els empleats que s’apunten com a
possibles autors (i que podrien ser acusats d’un delicte de fins a cinc anys en el cas, improbable, que s’obrin diligències judicials contra ells).

Un és un alt executiu jurídic que va abandonar un dels bancs implicats sense previ avís. Ho va fer un mes abans que Jordi Pujol fes pública la seva confessió. Un altre és un comercial bancari que -en el context de la guerra comercial que mantenen Andbank i BPA- va saltar d’una entitat a l’altra a canvi d’un contracte blindat que al final no es va respectar. Se’n va anar de mala manera.

Cal també explicar que la Hisenda espanyola gratifica amb un 10% del capital recuperat a les persones que col.laborin amb ella.

(Publicat a La Vanguardia el 31 d’agost del 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s