Gent d’un altre món

“Deixin-me que els parli dels rics. Són diferents de nosaltres. Tenen coses i en gaudeixen des de molt aviat, i alguna cosa els passa amb això; els fa tous en el que nosaltres som durs, i cínics en allò que som sincers, de tal manera que és molt difícil d’entendre. Pensen, en el fons del cor, que són millors que nosaltres perquè nosaltres vam haver de descobrir per nosaltres mateixos les coses bones de la vida. Fins i tot quan entren al nostre món o s’enfonsen per sota nostre, continuen pensant que són millors del que som nosaltres. Són diferents”.
La citació és llarga, però val la pena llegir-la. És de Francis Scott Fitzgerald, autor de novel.les com El Gran Gatsby o Tendra és la nit . L’escriptor, el millor cronista dels anys vint, va viure obsessionat amb el món dels rics.
Christine Lagarde no és el que s’entén per una dona rica. Però sí que és poderosa. Una dona d’elegància sòbria i veu cavernosa que és al capdavant d’una de les grans institucions econòmiques mundials en uns temps en què les desigualtats, sense arribar a les del temps de Scott Fitzgerald, van en augment.
Lagarde dirigeix una institució que recomana rebaixes de salaris arreu on va. I percep un salari lliure d’impostos de 467.940 dòlars (323.234 euros) més un suplement de 83.769 dòlars (57.858 euros) per “sostenir el ritme de vida adequat a la seva posició”. Una dona així pensa que aquests comentaris són pura demagògia. I tampoc no entén que la justícia francesa la persegueixi per no haver-se llegit quatre papers…
Però la llei de la gravetat existeix. Strauss-Kahn també va començar creient que era la donzella de l’hotel la que se li havia tirat al damunt…

(Publicat a La Vanguardia el 28 d’agost del 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s