I ara, l’autòpsia

Com ens vam deixar fer malbé les caixes

Fa només cinc anys, Catalunya tenia deu caixes d’estalvis. N’hi havia de totes les mides: una de gran gran; una altra de mida mitjana, i la resta, més petites. Si alguna cosa compartien era la voluntat d’expansió territorial. Totes tenien ganes de créixer. Amb matisos, la concessió d’hipoteques i la inversió al sector immobiliari va ser la fórmula triada per a aquesta expansió. I el ritme d’aquesta expansió va arribar a ser tan frenètic que les caixes no van tenir més remei que finançar-se no pas amb els dipòsits dels clients que captaven, sinó endeutant-se en mercats internacionals.

Avui d’aquell grup de caixes només en queda una. La més gran, convertida en banc. La resta ha naufragat en un procés de fusions fallides del qual han emergit irregularitats, entre les quals la col.locació de productes financers opacs amb tècniques de venda dubtoses que han deixat un important nombre de damnificats.

La comissió del Parlament de Catalunya, que tenia per objectiu determinar què ha passat perquè les caixes acabessin d’aquesta manera ha conclòs que el problema ha estat de governança. És a dir, les caixes d’estalvis estaven poc professionalitzades per navegar en un sistema financer liberalitzat i els gestors estaven poc controlats.

La conclusió no deixa de sorprendre perquè arriba d’una instància política com el
Parlament català. Als òrgans de govern de les caixes d’estalvis s’hi asseien impositors, representants d’entitats fundadores, empleats i personal polític de l’administració local i autonòmica. Tothom sap que en realitat no manava cap d’ells. Ho feien els gestors.
I la suma d’una cosa i de l’altra és una sensació de fracàs col.lectiu. de perplexitat per com una societat moderna i preparada s’ha deixat perdre el que es va arribar a anomenar “sistema català de caixes”. No és la primera vegada que passa. Ja ens va passar amb el Palau de la Música, amb l’Agrupació Mútua, amb…

(Publicat a La Vanguardia el 4 de juny de 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s