El misteri del creixement omple la Pedrera

Mas-Colell modera un debat amb els Nobel Lucas i Prescott

 

Dues de les institucions barcelonines més joves, la Barcelona Graduate School of Economics ( BGSE ) i l’associació empresarial FemCat ( Fundació d’Empresaris de Catalunya), van organitzar divendres 20 a l’auditori de la Pedrera -que es va fe petit davant l’expectació despertada- un debat sobre la riquesa de les nacions al segle XXI. Formalment, l’excusa va ser el desè aniversari de l’associació que presideix Miquel Martí. A la pràctica, significava aprofitar la presència a Barcelona d’un grapat d’economistes de primera fila internacional -desplaçats a la ciutat per participar al consell assessor de la BGSE , que dirigeix Teresa García Milà- per organitzar un debat que va tenir com a inusual moderador el conseller d’ Economia i Coneixement , Andreu Mas-Colell .

“Parlarem del que importa -va dir Mas-Colell a tall de presentació-. Estem acostumats a parlar de transferències entre persones i territoris. Però l’important és crear riquesa i créixer. Si ho féssim de veritat, tot aniria millor”. A l’escenari es van succeir Chong-En Bai (de la Universitat de Tsinghua ), i els premis Nobel Robert Lucas (de la Universitat de Chicago) i Edward Prescott (de la Universitat de l’Estat d’Arizona).

Chong – En Bai es va encarregar de relativitzar les virtuts de l’economia xinesa en descriure les estretes relacions entre les grans empreses d’aquell país i les autoritats polítiques. Va arribar fins i tot a afirmar que ” la Xina no es diferencia gaire d’altres estats fallits”. Contràriament, tant Prescott com Lucas van elogiar les performances dels països asiàtics i van ser poc optimistes respecte al futur de les economies dels Estats Units i d’Europa, a les quals auguren un creixement lent. Prescott va ser especialment pessimista a l’hora de diagnosticar el futur de l’economia espanyola. “Ho estan fent malament”, va dir. I Lucas es va preguntar si les economies de l’OCDE podien continuar creixent al ritme que ho han fet en la segona meitat del segle XX. “La principal novetat -va dir- vindrà dels països pobres, de la seva capacitat per atrapar els rics”. El millor de l’acte, l’atenció amb què empresaris i economistes van seguir les exposicions dels acadèmics.

 

(Publicat a La Vanguardia el 22 de març de 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s