Els arquitectes rehabiliten

“Catalunya va arribar a tenir 500.000 persones treballant a la construcció. Només que un 10% d’aquestes persones tornessin a l’activitat seria molt” deixa anar  Lluís Comeron, degà dels arquitectes. Aquest home, que des de la seva arribada al Col.legi va fixar com a prioritat la reconversió del col.lectiu, ha fixat ara l’atenció en el sector de la rehabilitació, en què veu grans possibilitats. Raons no li falten. Cap dels factors que expliquen l’enlairament immobiliari i constructor del període 1994-2007 (la demografia, el canvi en l’estructura familiar i la consideració de l’habitatge com a inversió) no es repetiran. “La rehabilitació pot ser un motor, petit però significatiu, per generar activitat”. El problema és que l’Administració, que va protagonitzar molts dels projectes rehabilitadors de les dècades passades, està en una fase de retallades que li impedeix tornar a jugar aquest paper. “El canvi ha de ser cultural, ha de venir del sector privat, hem de tornar a la societat les ganes de viure bé i millor a casa seva”, explica Comeron.

“Però res d’això no serà possible sense l’activitat comercial i emprenedora dels arquitectes, hem d’anar directament al mercat”. Durant el boom, els arquitectes van ser, en bona mesura un col.lectiu dependent de la iniciativa de promotors i constructors. El que proposa
Comeron és fer-se un lloc en el nou context immobiliari i constructor, que serà molt més divers que el viscut durant la bombolla. “Només una fracció molt petita del nostre col.lectiu respon a la imatge de l’arquitecte com a constructor de grans edificis -explica-. L’arquitecte és aquella persona que sap interpretar una esquerda, en qui pots confiar per a una reforma puntual”. La rehabilitació, segons Euroconstruct, baixa menys en els cicles depressius, però mai no assoleix grans quotes en les reactivacions. “Les crisis no semblen el millor moment per a això -admet-. Per això demano a l’Administració que col.labori a difondre aquesta cultura”. I que millori els procediments d’inspecció.
Comeron predica amb l’exemple: ha començat a rehabilitar la façana del Col.legi, construït entre el 1958 i el 1962.

(Publicat a La Vanguardia el 2 de març del 2014)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s