El Gremi fa un pas cap a la indústria

“Només amb les exportacions no ens en sortirem. És impossible. Ho necessitem tot. També la indústria manufacturera. N’hem desertat durant anys, però això ja s’ha acabat” explica Josep Bombardó, empresari tèxtil i president de la Fundació Gremi de Fabricants de Sabadell, per explicar el nou rumb de l’entitat.

 Cal situar-se davant la façana neoclàssica de la seu del Gremi per entendre el pas que va donar ahir aquesta fundació que primer va ser tèxtil però que ara aspira a parlar des de i per a tota la indústria. A més de simbolitzar el poder d’un sector amb 450 anys d’història, el voluminós edifici del carrer Sant Quirze de Sabadell ha emparat al seu interior el naixement d’entitats com el Banc Sabadell o Cassa.

Ara està covant la creació d’un think tank industrialista, entre altres raons perquè, com explica Bombardó, “no n’hi ha prou a créixer, cal crear ocupació, i no podem deixar al marge més de la meitat dels aturats, gent que ve de la construcció, sense la formació necessària. Això només ens ho pot donar la indústria”.

 El primer pas ha estat encarregar un diagnòstic de la situació als economistes Josep Oliver i Jaume Garcia. “Volem saber què ha passat en els darrers anys a la indústria catalana, quins canvis s’han produït i conèixer de prop aquestes exportacions, qui exporta i com”, diu Antoni Garrell, un dels dos vicepresidents de la fundació juntament amb Francesc Garcia-Planas, president del Gremi patronal. En plena febrada de retòrica industrialitzadora, la fundació no desconfia de les dades oficials. “Però es parla de política industrial de forma massa intuïtiva, sense coneixement real” afegeix Garrell. “La nostra feina serà aportar dades per col.laborar en prendre decisions”.

 El segon pas ha estat crear un consell assessor del qual en formen part Guillem López Casasnovas, Miquel Puig, Joaquín Coello, Alexandre Blasi, Rafael Suñol i Lluís Recoder.

 

Ells hauran de precisar els perfils d’aquesta estratègia industrialitzadora. Per Puig, es tracta en part de seguir els passos del País Basc de reforçar la indústria tradicional i complementar l’estratègia més científica aplicada aquí per Andreu Mas-Colell. Per López Casasnovas, de resoldre contradiccions com la d’una fiscalitat que premia l’endeutament financer i castiga la reinversió.

 

(Publicat a La Vanguardia el 18 de desembre de 2013)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s